Colorful Kitchen Addition in Bocage

separator

This gorgeous Bocage home was originally too compartmentalized for entertaining guests. The kitchen itself and the opening between the kitchen and family area were both small, making the space feel closed in and cut off from the rest of the house.

Our goal was to open the space as much as possible and give the clients everything they needed to entertain. Early in the design process, we decided it was necessary to add square footage to give these clients their dream kitchen.

Adding this space allowed for a large kitchen island, tons of cabinet storage, a walk-in pantry, half bath and small office, all accessible from the focal kitchen.

Flanking the kitchen window are sets of floating shelves from The Olde Mill. The hollow floating shelf design allowed for color-changing LED lights to be set into the shelves, allowing for a change of mood at the press of a button.

We were able to widen the opening between the kitchen and family room to allow the spaces to flow together. The doorway was framed with reclaimed wood posts and headers, also from The Olde Mill.

After the expansion, a structural beam was added to support the second floor, and the clients decided to cover it with a beautiful reclaimed wood beam as well. To wrap the laminated structural beam, this beam was made 22″ wide.

All of these elements gave the clients a large, show-stopping kitchen with tons of storage and plenty of room to entertain family and friends. 

Space Planning by Ourso Designs

Designer: Rachel Cannon Limited

Builder/Remodeler: Bertell Cook Construction

Beams, Mantel, and Floating Shelves: The Olde Mill

Photos: Collin Richie Photography